1255 0

Information Point for Concéntrico 7 Festival (Competition entry)

Day view
Night view
Axonometric view
Axonometric view
Perspective section
Siteplan
Horizontal cut
Project Description

The Valvanerada march, the winery tradition of La Rioja, and the rediscovery of public space during the Covid-19 pandemic are the inspirations of this proposal for the information point of the Concéntrico 7 design and architecture festival of Logroño. We started this work by understanding the characteristics of the site, Plaza Escuelas Trevijano, recognizing a walk-to-life symbolism created by the Valvanerada walkers statue marching towards the central plaza tree. We decided to position the pavilion between these elements as an oblong, inhabitable, permeable setting. This way the pavilion appears as a boundary between life (tree) and the social interaction (walkers statue), symbolizing the restrains on social life brought by the pandemic. We propose four different playful open-air Tótems, aspiring to engage the visitor with the geometry of the project itself, while simultaneously provide information about Concéntrico via the elegant insertion of programme to the structure. The design takes into account the properties of the material provided by the client (48 plywood sheets), particularly its lightness and durability, to create a self-standing structure with support at the base of each Tótem made of cross-like 1cm thick plywood assemblies. Stainless steel sheets approximately 1mm thick, with a mirror-finish biodegradable dark-red colour coating, cover the exterior surfaces of the pavilion referring to Valvanerada’s mission on blood donation and the region’s wine tradition. We suggest illuminating the project during evening and night time with double taped LED stripes powered by battery, concealed in 5cm recessions. In conclusion, our work for this year’s pavilion looks carefully at the site while is inspired by the social and cultural context of Logroño and La Rioja, seeking to create an information point for Concéntrico that is versatile, easily buildable and sustainable, with attentive material craftsmanship, ephemeral yet timeless, current while diachronic.
Renders: Oleg Stathopoulos
-2021

Tags

Leave a Comment

Image Solonos parking garage renovation (Under construction) Overall view of the reception area (under construction) Reception area…
studio@os-architects.com by Oikonomakis Siampakoulis architects
0 1152 0
Image Apartment building in Glyfada, Greece (Concept design) Front view from the street Front view of superstructure Side…
studio@os-architects.com by Oikonomakis Siampakoulis architects
0 1166 0
Image Apartment building in Glyfada, Greece (Concept design) Building atrium with pool Front street view Front street side…
studio@os-architects.com by Oikonomakis Siampakoulis architects
0 1303 0
studio@os-architects.com

Oikonomakis Siampakoulis architects

share
ADD TO COLLECTION
Login
Register
Send message